Normal_xtc

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en ARQ Centrum '45 starten binnenkort een experimentele behandeling met acht Nederlandse oorlogsveteranen met een trauma. Hun trauma zal binnen dit onderzoek worden behandeld met de partydrug mdma; een wetenschappelijk bewezen behandeling, aldus bijzonder hoogleraar Eric Vermetten. Dit meldt het Parool. 

Uit onderzoek blijkt dat 83 procent van de mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) na behandeling met mdma volledig herstelt. “Daar kan bijna geen enkele andere psychotherapie aan tippen”, zegt Vermetten die tevens kolonel-psychiater is bij defensie.

Gesprek met patiënt onder invloed van mdma

PTSS zorgt er bij de patiënt voor dat hij zijn trauma’s niet kan verwerken maar juist herbeleeft. De patiënt slaapt slecht, is hyperalert en ontwikkelt mogelijk verslavingen of depressies. Een behandeling met mdma kan de onverwerkte angsten en gevoelens toegankelijk maken en dat is wat ze in het ARQ Centrum ‘45, onder leiding van het LUMC, gaan proberen. In het centrum gaan speciaal opgeleide therapeuten ermee aan de slag: terwijl patiënten onder invloed zijn, gaan ze het gesprek aan. Het is de bedoeling om traumatische herinneringen op deze manier minder eng te maken. 

Door: Nationale Zorggids