Normal_normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

Arnhem krijgt als eerste gemeente van Nederland een totaalverbod op de verkoop van lachgas. Het verbod gold al op straat in het centrum en tijdens evenementen, maar nu wordt ook de verkoop in horeca aangepakt. Dit meldt gemeente Arnhem.

Burgemeester Marcouch maakt zich grote zorgen over het gebruik van lachgas onder Arnhemse jongeren. “Jongeren waarvan het brein nog in ontwikkeling is en lachgas gaan niet samen”, stelt hij. “Naast het gevaar voor de gezondheid zorgt het ook voor vervuiling en ontoelaatbare risico’s voor de openbare orde en veiligheid in het verkeer. Ik kan dit niet zomaar aankijken.” De burgemeester wil er alles aan doen om de verkoop van lachgas in de kiem te smoren.

Het is nu zaak dat Arnhemse de acht horeca-ondernemers die lachgas verkopen hier direct mee stoppen. Marcouch wijst hen op hun verantwoordelijk en zegt dat ze nu nog de mogelijkheid krijgen om uit zichzelf te stoppen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze snel een handhaver en sancties verwachten.

In strijd met de wet

Veel gemeenten pakken het gebruik van lachgas en de verkoop op straat en bij evenementen aan. Arnhem gaat nu een stap verder door ook de verkoop in horecagelegenheden en op terrassen aan te pakken. Dit geldt ook voor de detailhandel. Hiervoor grijpt de gemeente de Wet Milieubeheer aan. Volgens deze wet is de verkoper verplicht om gevaren voor mens en milieu te voorkomen of te beperken. Omdat het gebruik gevaren kent, handelt de verkoop in strijd met deze wet. Voor zover bekend is Arnhem de eerste gemeente in Nederland die de wet hiervoor gaat gebruiken.

Door: Nationale Zorggids