Normal_rss_entry-205029

Het onderzoek naar de drie moorden in Den Haag en Limburg waarvoor verdachte Thijs H. wordt vervolgd, is bijna klaar. Het wachten is onder meer op de uitkomsten van het onderzoek in het Pieter Baan Centrum naar de geestesgesteldheid van de verdachte. Die heeft de moorden bekend en daarbij verklaard dat hij in een psychose verkeerde. Ook meerdere onderzoeken van het Nederlands Forensisch Instituut zijn vrijwel klaar.

Dat bleek maandag tijdens een korte, tweede inleidende zitting voor de rechtbank in Maastricht. De inmiddels 28-jarige H. was daarbij zelf aanwezig, maar zei dit keer niets.

Het NFI onderzocht onder meer of letsels bij het paar slachtoffers, een man en vrouw, op de Brunssummerheide in Limburg zijn veroorzaakt door "een bepaald mes". Het Openbaar Ministerie denkt dat het mes dat H. daar heeft gebruikt, uit het messenblok uit de keuken van zijn ouders komt. De moeder van H. heeft dat mes bij haar tweede verklaring aan de politie gegeven.

Meewerking

Het mes waarmee hij de vrouw in Den Haag doodstak, was gevonden op zijn kamer in Den Haag, waar hij sinds kort woonde. Daar is ook bloed gevonden op een jas en in de badkamer van H. Aanvullend NFI-onderzoek naar het DNA in dat bloed is ook bijna klaar. In zijn haar is amfetamine aangetroffen en de rechter wil uitzoeken hoe dat zit. 

Op de vorige zitting zeiden de officieren van justitie dat de ouders van H. "beperkt meewerkten" en de rugtas en kleren van hun zoon hebben gewassen. H.'s advocaat Serge Weening was boos over die suggesties. Volgens hem hadden zijn ouders hun handen vol aan hun zoon, die al eerder onder psychiatrische behandeling stond.

Door: ANP