Normal_hospital-nurse-bed-736568

Vaker elektroshocktherapie inzetten voor psychiatrische patiënten? Psychiater Jeroen van Waarde vindt dat dat moet kunnen. In zijn ziekenhuis Rijnstate behandelt hij jaarlijks zeventig patiënten onder narcose en de resultaten mogen er volgens hem zijn. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Van Waarde heeft een operatiekamer tot zijn beschikking, waar hij zijn patiënten behandelt met een stroomkastje, bed en infuus. Het infuus is bedoeld om narcose toe te dienen én om de patiënten spierverslappers te geven. Iedere patiënt krijgt twee metalen plaatjes op zijn slapen geplakt en krijgt zo ‘stroomstoten’ tot 380 volt.

Volt hangt af van schedeldikte

“Dat klinkt heel heftig, maar heeft puur te maken met de schedeldikte. De apparatuur berekent hoeveel stroom er nodig is om de hersenen te bereiken. Er komt maximaal 2 procent van de stroom in de hersenen terecht”, legt Van Waarde uit. Zijn patiënten krijgen twee keer per week een kwartier lang elektroconvulsietherapie (ECT). Dit betekent dat zij tweemaal per week volledig onder narcose gaan.

Effectief bij mensen met psychotische depressie 

Als het aan hem ligt, krijgen mensen met bijvoorbeeld een psychotische depressie, bij wie niets anders werkt, veel eerder elektroshocktherapie. De resultaten liegen er volgens hem niet om: tussen de 80 en 100 procent van de patiënten met een psychotische depressie voelt zich na de behandeling beter. Bij mensen met psychose of schizofrenie voelt ongeveer 50 procent zich beter na de therapie.

Korte- en langetermijngeheugen mogelijk aangetast

Niet iedere psychiatrische patiënt zou deze therapie moeten krijgen, maar is de situatie uitzichtloos en lijken andere behandelingen niet aan te slaan? Probeer dan ECT, aldus Van Waarde. Hij waarschuwt wel voor de gevolgen. Want het korte- en langetermijngeheugen kunnen erdoor worden aangetast. Een mogelijk risicovolle behandeling dus, maar wel van grote meerwaarde voor mensen met suïcidale gedachten of in een andere uitzichtloze situatie. 

Door: Nationale Zorggids