Normal_geweld_agressie

Slachtoffers die fysiek zijn mishandeld door hun eigen partner, hebben grote kans dat ze te maken krijgen met meervoudige problemen. Een grotere kans zelfs dan slachtoffers van ander geweld. Dit blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten uit het meerjarige VICTIMS-onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksinstituut CentERdata en het Fonds Slachtofferhulp. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Het is een breed scala aan problemen, waarmee slachtoffers van partnergeweld te maken kunnen krijgen. Ze ondervinden bijvoorbeeld psychische, werk-gerelateerde, financiële, juridische, religieuze en fysieke problemen. Bijna de helft van de slachtoffers van fysiek partnergeweld kampt met zes of meer van deze problemen. Bij niet-slachtoffers met een vergelijkbare achtergrond is dat krap 5 procent en bij slachtoffers van ander geweld 20 procent.

Ook blijkt uit het onderzoek dat slachtoffers van partnergeweld vaker een gebrek aan sociale steun ervaren. En juist die sociale steun blijkt steeds weer zo belangrijk voor slachtoffers om hun leven weer op te kunnen pakken.

Multidisciplinaire ondersteuning

Door de hoeveelheid en diversiteit van de problematiek, zouden slachtoffers van partnergeweld het meest gebaat zijn bij een multidisciplinaire ondersteuning. Waarbij alle problemen, variërend van psychische tot financiële problemen worden aangepakt. Ook lijkt het van belang dat ze (weer) kunnen rekenen op sociale steun.

Steekproef

Voor zover bekend is dit het eerste onderzoek gebaseerd op een grote representatieve steekproef onder de Nederlandse bevolking, waarin problemen onder slachtoffers van partnergeweld worden vergeleken met problemen onder niet-slachtoffers en problemen onder slachtoffers van ander geweld.

Door: Nationale Zorggids