Normal_eten_buikpijn

Een eetbuistoornis, ofwel bing-eating disorder, is een relatief onbekende, maar veelvoorkomende stoornis. Ook in Nederland heeft een grote groep mensen hier last van. Het gaat mogelijk om 180.000 Nederlanders die wekelijks binnen een paar uur zo veel eten, dat ze er ziek van worden of door flauwvallen. Dit meldt NOS. 

Sommige mensen lijden hier jarenlang aan, zonder van de aandoening op de hoogte te zijn. Als aan klinisch-psycholoog Alexandra Dingemans ligt, komt er meer aandacht voor de eetstoornis die sinds 2013 erkend is. Behandeling is effectief, mits de patiënt weet waar hij of zij aan lijdt. Erover praten kan al veel verschil maken.

Sinds 2013 erkend

In de psychiatrie werd voor 2013 onderscheid gemaakt tussen drie soorten eetstoornissen: anorexia, boulimia en Niet Anders Omschreven. Mensen die te veel aten, kwamen toen onder de noemer NOA. Overigens zijn boulimia en eetbuistoornis twee beduidend verschillende stoornissen: waar men bij boulimia na de vreetbui overgeeft of tot andere extremen gaat om de calorieën te ‘compenseren’, gebeurt dat bij binge-eating niet. 

Door: Nationale Zorggids