Normal_rechter_rechtbank_justitia

Drie tbs-klinieken dagen de Nederlandse Staat voor de rechter om zo meer geld te krijgen voor het leveren van goede zorg aan de cliënten. De laatste tijd zijn er veel problemen binnen tbs-klinieken geconstateerd, waarbij in de afgelopen maanden meerdere ontsnappingen hebben plaatsgevonden. Nieuwsuur meldde dat de drie klinieken meer financiële steun nodig hebben om de patiënten, medewerkers en de samenleving te beschermen tegen incidenten. Dit meldt Volkskrant.

Momenteel is het voor Inforsa, één van de tbs-klinieken, niet mogelijk om voldoende personeel in te zetten. “We hebben minimaal twee begeleiders nodig op een groep van tien tbs’ers”, aldus directeur Dick de Wit. Echter is er maar geld voor één begeleider. “Dat kan niet want dan komt de veiligheid van het personeel en van de buitenwereld in gevaar.”

In strijd met de wet

Bij Inforsa werd de afgelopen jaren al verlies gedraaid. Er is een tekort van 4 miljoen euro, wat het moederbedrijf voor een deel uit eigen vermogen heeft betaald. Het andere deel is weggehaald bij instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) die ook in het beheer zijn van dit moederbedrijf. Verlies bij een tbs-kliniek is in strijd met de Wet forensische zorg.

Door: Nationale Zorggids