Normal_werk__werkstress

Al lang staat werkstress hoog in het lijstje van beroepsziekten. Ruim één op de drie werkgerelateerde ziektegevallen heeft stress als belangrijkste oorzaak en wanneer we de statistieken volgen kampt een miljoen mensen in ons land met burnout-klachten. 

NoordZaken-expert Sandra Sanders weet hoe je voorkomt dat een teveel aan spanning eindigt in een burnout.
 

Door Sandra Sanders

Met de bewering dat veel stress tussen de oren ontstaat, moet ik een beetje uitkijken. Want er zijn absoluut stressvolle omstandigheden die zo goed als iedereen stressgevoelens opleveren.
 
Er is zelfs een lijst van dergelijke omstandigheden, met uiteenlopende levensgebeurtenissen die in meer of mindere mate stress opleveren. Des te meer je van die gebeurtenissen in de afgelopen twee jaar hebt meegemaakt, des te groter de kans op stressklachten.
 

Overlijden, pesten, hoge eisen

Hoog op deze zogeheten SRRS-lijst (Social Readjustment Rating Scale) staan het overlijden van dierbaren en echtscheiding, maar ook pesten op het werk, ontslag, gebrek aan autonomie op het werk, verandering van baan, toegenomen verantwoordelijkheid, hoge eisen, met pensioen gaan, gezinsuitbreiding en een verhuizing worden op deze lijst vermeld.