Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Nadat drie tbs-klinieken in november aankondigden de Staat te dagen voor meer geld voor goede zorg, hebben nog vier klinieken zich bij de zaak gevoegd. Iedere instelling spant een kort geding aan tegen minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming en kan hierbij rekenen op steun van GGZ Nederland. Dit meldt NOS. 

De tbs-klinieken vinden dat ze te weinig geld krijgen voor het leveren van goede zorg. In de afgelopen paar maanden is er bij verschillende klinieken veel gebeurd, waarbij meerdere ontsnappingen hebben plaatsgevonden. De instellingen voor forensische zorg hebben meer financiële steun nodig om de patiënten, medewerkers en samenleving te beschermen tegen incidenten.

Lage tarieven forensische zorg

Door te lage tarieven boeken de klinieken al jaren verliezen, Ze vrezen dat het de komende jaren alleen maar erger wordt als de tarieven niet omhoog gaan. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die de tarieven vaststelt, zou geen rekening houden met de benodigde opgehoogde beveiliging en zou de tarieven bovendien hebben berekend op basis van werkelijke personeelskosten, zonder daarbij oog te hebben voor openstaande vacatures.

Inkoopprocedure al gestart

Minister Dekker zegt verbaasd te zijn dat de zeven klinieken te weinig geld hebben voor goede zorg “als tegelijkertijd de NZa zegt dat dit het maximale tarief is dat je ervoor moet geven”. Een gesprek zit er voorlopig niet in, want de inkoopprocedure voor forensische zorg is al in gang gezet. 

Door: ANP