Normal_medicijnen_pillen_tabletten

Modafinil is een medicijn voor mensen met slaapziekte narcolepsie, maar wordt steeds vaker gebruikt als pepmiddel of smartdrug om bijvoorbeeld langer en geconcentreerder te kunnen studeren of werken. Het RIVM start een onderzoek naar het gebruik hiervan. Dit meldt RTL Nieuws. 

Mensen met narcolepsie gebruiken modafinil om wakker te blijven. Hoewel modafinil een medicijn op recept is, komt het steeds vaker voor in de illegale handel. In twee jaar tijd is het middel bijna vierhonderd keer onderschept door de douane. Studenten die een nachtje willen doorhalen of werkenden die meer energie willen op werk, zijn afnemers. Het middel is ‘gewoon’ online verkrijgbaar.

Ernstige bijwerkingen

Overigens gaat het gebruik van het narcolepsiemedicijn soms samen met ernstige bijwerkingen als depressies en agressief gedrag. “Ook belangrijk om te melden: het vermindert de werkzaamheid van de anticonceptiepil. Dus op het moment dat je dit soort middelen gaat gebruiken, moet je wel aanvullende maatregelen nemen, anders word je nog zwanger ook”, zegt Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. 

Door: Nationale Zorggids