Normal_moe_vermoeid_student_slapen_bezorgd_hoofdpijn_stress_burnout

Een burn-out staat in het behandelboek voor psychische stoornissen DSM-5 onder aanpassingsstoornissen. De behandeling hiervan wordt niet vergoed door de zorgverzekering, tenzij de huisarts een doorverwijzing meegeeft waarin een klacht staat die wel is opgenomen als DSM-classificatie. Veelal krijgt men dan cognitieve gedragstherapie. Echter, door deze werkwijze voelen mensen zich soms in een keurslijf geperst en deze therapie is niet voor iedereen weggelegd. Hoe kun je een burn-out dan wél laten behandelen? Dit meldt Intermediair. 

Als de huisarts geen DSM-classificatie meegeeft of als de patiënt het niet met het opgeplakte label eens is, zijn er een paar andere oplossingen. Cognitieve gedragstherapie helpt niet iedereen en daarom zijn er ook alternatieven als mindfulness, acupunctuur of gestalttherapie die een burn-out kunnen verhelpen. Ook deze behandelingen zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering, maar wel in enkele aanvullende pakketten die niet specifiek voor de behandeling van een burn-out zijn. Het is bij het afsluiten zo’n verzekering wel belangrijk om vooraf uit te zoeken of een behandelaar een contract heeft met je zorgverzekeraar en is aangesloten bij een beroepsvereniging.

Aanvullende verzekering

Overigens zijn er nog geen aanvullende pakketten voor de behandeling van een burn-out omdat nog niet alle verzekeraars vinden dat een burn-out behandeld kan worden onder de noemer van een andere diagnose. “Het is eigenlijk raar dat je je niet aanvullend kunt verzekeren voor de zorg van een burn-out terwijl het een (steeds groter) maatschappelijke probleem is. Waarom zou je bijvoorbeeld niet negen behandelingen kunnen meeverzekeren voor je burn-out?”, vraagt zorgexpert Joris Kerkhof van Independer zich af. Vooralsnog verwacht men dat de patiënt de behandeling zelf betaalt of dat de werkgever dat doet, omdat een burn-out tegenwoordig vaak het gevolg is van te veel stress op het werk. 

Door: Nationale Zorggids