Normal_geweld_vuist

Mannen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs zijn respectievelijk zes en zeven keer meer betrokken bij huiselijk geweld dan mannen zonder psychische aandoeningen en gedragsstoornissen. Dat blijkt uit recent onderzoek onder een grote groep Zweedse mannen, meldt huiselijkgeweld.nl. 

 

Bij de studie waren onderzoekers uit de VS, Zweden en het Verenigd Koninkrijk betrokken. Zij analyseerden de medische dossiers en politiegegevens van 140.000 Zweedse mannen die tussen januari 1998 en december 2013 de diagnose drank- of drugsprobleem hadden gekregen. De onderzoekers gingen na hoeveel van deze mannen later waren gearresteerd voor het bedreigen, aanvallen of seksueel misbruiken van hun vrouwen, vriendinnen of vrouwelijke ex-partners.

2,1 procent van de mannen met drugsprobleem gearresteerd voor huiselijk geweld

1,7 procent van de mannen die afhankelijk waren van alcohol, bleek later te zijn gearresteerd voor huiselijk geweld. Dat was zes keer zoveel als in een steekproef van de totale mannelijke bevolking met een vergelijkbaar leeftijdsprofiel. Van de mannen met een drugsprobleem was 2,1 procent voor huiselijk geweld gearresteerd: zeven keer hoger dan gemiddeld.

De onderzoekers vonden vond ook een verhoogd risico op huiselijk geweld bij andere mannen met psychische aandoeningen en gedragsstoornissen, hoewel het niet zo duidelijk was als in de groep met drank- of drugsproblemen.

Door: Nationale Zorggids