Normal_politie__rug_agent_1556940a

Henk van Dijk, landelijk programmaleider ‘personen met verward gedrag’ van de Nationale Politie, zegt dat ieder jaar nog steeds veel verwarde personen achter de tralies belanden als gevolg van politieoptreden. Het gaat om een groep van ongeveer 2.300 mensen die de orde verstoort of een gevaar is voor zichzelf of iemand anders, maar de wet niet overtreedt. Dit meldt NRC.

Psycholance

Mensen die verward gedrag vertonen zouden voortaan in een psycholance (een soort ambulance om mensen met verward gedrag hulp te bieden) worden vervoerd, maar in drie van de vier gevallen neemt de politie deze personen geboeid mee, zo blijkt uit een rapport uit 2019. 

96.000 meldingen verward gedrag

In 2019 kreeg de politie meer dan 96.000 telefoontjes over ‘verward gedrag’. Dat is twee keer zoveel als in 2011, toen er bijna 50.000 meldingen over binnenkwamen. Van Dijk ziet het soort incidenten zwaarder en gevarieerder worden. Zo krijgt de politie meldingen over dementerende ouderen die verdwaald zijn, drugsverslaafden die bij de opvang geweigerd worden en agressieve psychiatrische patiënten die nog thuis wonen.

Bezuinigingen

De bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg lijken de belangrijkste oorzaak van de zwaardere incidenten met verwarde personen te zijn. Zo is er flink bezuinigd op het aantal bedden in de ggz, waardoor psychiatrische instellingen minder ruimte hebben voor patiënten. Als het aan Van Dijk ligt, komt er snel een einde aan de afbouw van bedden. Het is zaak om eerst de wijkteams op orde te hebben.

De politie lijkt zelf ook niet blij met deze situatie. Korpschef Erik Akerboom deed er twee jaar geleden een noodkreet uit. Hij benadrukte toen al het belang van meer psychische hulp in de wijk, omdat de agent steeds meer als hulpverlener werd ingezet, terwijl hij daar niet voor is opgeleid. Een landelijk nummer om overlast door verward gedrag te melden, werd ruim een jaar geleden beloofd door staatssecretaris Blokhuis. Dit is er echter nog niet gekomen. Wel hebben sommige regio's een eigen telefoonnummer hiervoor.

Door: Nationale Zorggids