Normal_politie__auto

De politie Zeeland-West-Brabant kreeg bijna twee maanden voor het fatale ongeluk bij Iboga Farm in IJzendijke al melding over de praktijken die daar plaatsvonden. Bij het bedrijf kunnen particulieren onder begeleiding de plantendrug ayahuasca en andere extracten innemen om zo hallucinerend tot inzichten te komen. Dit leidde tot de dood van een 34-jarige man uit Oudewater. Het is niet de eerste keer dat iemand komt te overlijden na gebruik van ayahuasca en het vergelijkbare iboga. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De politie kreeg de tip binnen via Meld Misdaad Anoniem. Daarbij werden de ondernemers bij naam genoemd en werd ook verteld wat voor rituelen en ceremonies bij Iboga Farm werden uitgevoerd. Hoewel de politie deze informatie ook aantrof op de website van het bedrijf, is geen actie ondernomen. Dit heeft er mee te maken dat nog niet eerder een rechter iemand heeft veroordeeld voor het aanbieden van deze dienst.

Twee andere slachtoffers door gebruik van ayahuasca en iboga

Echter was dat voor Sektesignaal, een meldpunt voor slachtoffers van sektes, niet genoeg. Ook zij kregen een melding binnen en die was zo zorgelijk dat zij de politie en de gezondheidsinspectie hebben opgeroepen om polshoogte te nemen. In verband met de privacy mochten gegevens niet uitgewisseld worden, waardoor uiteindelijk geen actie werd ondernomen door de politie. Op dat moment was al wel bekend dat een 31-jarige man uit Hongarije tijdens een ritueel in Eersel om het leven was gekomen na het gebruik van ayahuasca. Een Zweedse vrouw overleed in Kockengen na een behandeling met iboga. Haar behandelaar werd veroordeeld tot acht jaar cel, wat het gevaar van de plant onderstreept.

Mogelijk onderzoek naar effect op depressie

Mensen die ayahuasca proberen, doen dit vaak in een poging om van hun demonen of trauma’s af te komen. Een deel van de deelnemers kampt of kampte met verslaving en psychische problemen, waardoor het gebruik van ayahuasca en iboga afgeraden wordt. Bovendien is de werking niet wetenschappelijk aangetoond. Volgens de universiteit van Maastricht zijn er echter wel positieve resultaten behaald bij mensen met een depressie die niet op andere behandelingen reageerden. Driekwart van de deelnemers heeft na één ceremonie geen klachten meer. “Dat zouden we graag verder willen onderzoeken met een goede controlegroep, zodat we zien dat de effecten precies zijn”, aldus Kim van Oorsouw, onderzoeker aan de universiteit van Maastricht.

Door: Nationale Zorggids