Normal_rss_entry-213572

Een 36-jarige man uit Terneuzen die wordt verdacht van doodslag op een bezoeker van een Ayahuasca-healingcentrum in IJzendijke in Zeeuws-Vlaanderen, komt vrij uit voorlopige hechtenis. De rechtbank in Middelburg heeft vrijdag ingestemd met een verzoek daartoe van verdachte Mike L., omdat het nog lang gaat duren voor de strafzaak inhoudelijk kan worden behandeld.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Zeeuw het slachtoffer - een 34-jarige man uit Oudewater - mishandeld door hem met een nekklem te verstikken. Ook zou hij hem opzettelijk schadelijke stoffen hebben toegediend waardoor het slachtoffer overleed. Dit zou eind september zijn gebeurd tijdens een Ayahuasca-ceremonie in het healingcentrum van L. Daarbij wordt aan een deelnemer een kruidenextract van ayahuasca toegediend in de vorm van thee. Het gevolg is een heftige trip die gepaard gaat met hallucinaties, misselijkheid, zweten en duizeligheid.

Tijdens de bewuste sessie werd het slachtoffer onwel waarna hij naar het ziekenhuis in Oostburg is gebracht. Daar werd hij gereanimeerd. Hij overleed later in een ziekenhuis in Gent (België).

Niet met opzet

Tijdens de inleidende zitting zei de advocaat dat L. niet met opzet handelde. Volgens hem was er geen sprake van verstikking en heeft L. geen nekklem toegepast. Het slachtoffer zou al drugs gebruikt hebben voor de sessie, wat niet toegestaan is. Deze zouden hem fataal geworden zijn. De verdachte heeft verklaard diepgaande gesprekken te hebben gevoerd met het slachtoffer voor de sessie.

L. zei zeer mee te leven met de nabestaanden. "Ik vind het vreselijk wat er gebeurd is. Ben er zelf ook helemaal kapot van. Dit heb ik nooit zo gewild. Ik heb er alles aan gedaan om het slachtoffer te helpen." De aanwezige nabestaanden raakten zeer geëmotioneerd.

Het politieonderzoek loopt nog. Een andere verdachte, uit Engeland, is niet langer verdachte maar getuige.

Door: ANP