Normal_oscar

De Nederlandse animatiefilm ‘Mind My Mind’ van regisseur Floor Adams over autisme maakt dit jaar kans op een Oscar, de prestigieuze filmaward. Al is de film in het Engels, hij is gemaakt door de Nederlandse Adams die onder meer voor televisieprogramma Zembla werkte. Dit meldt Trouw. 

Met haar nieuwste film wil Adams de werking van de hersenen van iemand met autisme laten zien en bepaalde gedragingen die typerend voor autisme kunnen zijn tonen. Wat voor Adams belangrijk is, is te laten zien dat autisme bij niemand hetzelfde is. “Bij veel mensen is het helemaal niet zichtbaar aan de buitenkant.”

Inzicht in autisme

‘Mind My Mind’ gaat over Chris: over hoe hij gezichten interpreteert, omgaat met overprikkeling en de verwerking van prikkels als persoon met autismespectrumstoornis. “Mensen met hoogfunctionerend autisme worden in films en series vaak weergegeven als een soort robot: weinig empathie, een buitenaards probleemoplossend vermogen, een kille manier van praten en houterige bewegingen.” Adams heeft als doel om ook mensen zonder autisme zich in het personage te laten herkennen.

Film maken duurde tien jaar

Tien jaar lang werkte Adams aan de film. Ze schreef niet alleen het scenario, ze maakt ook het storyboard, de personages kregen karaktereigenschappen toegeschreven, ze tekende de achtergronden en nam de regie op zich. Bij het inkleuren van de film kreeg ze hulp van vijf van haar voormalige studenten met autisme, uit de tijd dat ze animatielessen aan hen gaf.

Adams is niet de enige in de race voor een Oscar voor beste korte animatie. Er staan nu nog negen op de shortlist, maar uiteindelijk dingen er vijf mee voor de prijs.

Wie 'Mind My Mind' wil zien, kan vanaf 16 januari naar Filmhuis Den Haag, LUX in Nijmegen, LantarenVenster in Rotterdam en het Amsterdamse Ketelhuis. 

Door: Nationale Zorggids