Normal_depressie_eenzaam

Het Depressiegala gaat vanavond, Blue Monday, gewoon door. Zondag ontstond ophef over het gala na de uitzending van actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Hierin werd onthuld dat overheidssubsidies voor het evenement nauwelijks ten goede komen aan onderzoek en behandeling van depressie. Verschillende BN’ers die zouden spreken op het gala hebben afgezegd. Toch zal het Depressiegala vanavond wel plaatsvinden. Dit meldt de NOS.

Subsidie Depressiegala niet naar onderzoek en behandeling

Het moet vanavond de vijfde editie worden van het gala. In 2017 kreeg de MHF een eenmalige subsidie van 350.000 euro van de overheid voor het organiseren van het gala. Met dit geld zou de MHF ook voorlichting gaan geven op scholen en een buddysysteem opzetten voor jongeren. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat van beide projecten niets terecht is gekomen. De organisatie betaalde een deel van de subsidie aan het ministerie terug toen bleek dat plannen niet goed liepen. Toch zou 89.000 euro van het geld gebruikt zijn voor de kosten van directie en management.
 

BN'ers zeggen Depressiegala af

 
Drie sprekers die waren uitgenodigd laten nu verstek gaan, omdat zij zich niet langer willen verbinden aan het gala door de ophef. De andere zeven sprekers komen zogezegd wel. Volgens de organisatie achter het gala, de Mental Health Foundation (MHF), staan zij volledig achter het gala en vinden zij het belangrijk om depressie bespreekbaar te maken. Psychiaters Bram Bakker en Ester van Fenema, bestuursleden van de MHF, zeggen in een verklaring op de website van MHF dat zij vanavond een toelichting zullen geven en eventuele vragen zullen beantwoorden. Ook zijn er geen signalen dat bezoekers vanavond zullen afhaken, aldus de organisatie. Met 280 verkochte kaartjes is het Depressiegala uitverkocht.
 
 
Door: Nationale Zorggids