Normal_tweede_kamer_politiek

Tweede Kamerleden hebben geschrokken gereageerd op de onthullingen in Nieuwsuur over het Depressiegala. In de uitzending van zondag berichtte het actualiteitenprogramma dat het subsidiegeld vooral naar de directeur en het management ging. De plannen voor onder meer voorlichting op scholen en het opzetten van een buddysysteem kwamen nooit van de grond. Diverse Kamerleden hebben geen goed woord over voor de manier waarop het geld door de organisatie is besteed. Dit meldt Nieuwsuur.

D66-Kamerlid Antje Diertens besloot om niet naar het Depressiegala te gaan toen ze het nieuws hoorde. Het Depressiegala vindt ze een goed initiatief. Subsidie voor dergelijke doelen zijn volgens haar prima, maar dan moet het geld wel bij de mensen voor wie het bedoeld is terechtkomen. Diertens wil dat uitgezocht wordt wat er precies met het geld is gebeurd.

Kamervragen over subsidieverstrekking VWS

Ook Joba van den Berg reageert verontwaardigd. Het CDA-Kamerlid vindt het ook schrijnend voor de vrijwilligersorganisatie Tweestrijd die met lege handen is achtergebleven. Van den Berg wil Kamervragen stellen over de subsidieverstrekking door het ministerie van Volksgezondheid. Ze wil van de staatssecretaris horen over er nog andere subsidietrajecten zijn waar mogelijk dezelfde problemen spelen. Ook wil de Van den Berg dat het ministerie niet alleen beoordeelt of geld op de beloofde plek terechtkomt maar ook of de besteding effectief is.

Bestuursleden Bram Bakker en Esther van Fenema van de MHF verbazen zich over de ophef die is ontstaan. “Er zijn wel vaker subsidies gegeven waarbij dingen zijn mislukt. Ik weet niet waarom wij het zwarte schaap zijn, Het was niet onze bedoeling om het te laten mislukken”, zegt Bram Bakker. Hij benadrukt dat de organisatie de subsidie heeft stopgezet toen duidelijk werd dat de plannen niet goed liepen. Een deel van de subsidie hebben zij uit eigen zak terugbetaald, aldus Bakker.

Door: Nationale Zorggids