Antidepressiva zijn niet zo slecht als wordt gedacht

Antidepressiva krijgen onterecht een slechte naam en dat is zonde voor de groep mensen bij wie het middel goed kan werken. Dat stelt psychiater Christiaan Vinkers in zijn boek dat hij samen schreef met ziekenhuisapotheker Roeland Vis: ‘Even slikken. De zin en onzin van antidepressiva.’ Er zou gedacht worden dat het te veel bijwerkingen geeft en niet voldoende werkt, terwijl het voor een specifieke groep echt levensreddend kan zijn. Dit meldt NU.nl.

Volgens Vinkers is het waar dat de meningen rondom antidepressiva erg uit elkaar lopen. “Dit komt denk ik omdat er veel hardnekkige vooroordelen zijn over antidepressiva. Bijvoorbeeld dat het gebruik ervan altijd veel ernstige bijwerkingen geeft en dat antidepressiva niet zou werken”, aldus de psychiater. Maar die bijwerkingen zijn lang niet op iedereen van toepassing. Daarom zou er volgens de psychiater ook gekeken moeten worden naar de positieve gevolgen van het gebruik van antidepressiva.

Soms is antidepressiva letterlijk levensreddend

Zo is het nog altijd erg goed in het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen die kampen met een depressie. “Soms zijn antidepressiva letterlijk levensreddend.” De psychiater vindt het belangrijk dat alle opties op de tafel liggen als iemand depressief is en waarbij men niet meer kan genieten van het leven. Als therapie niet helpt, kunnen antidepressiva alsnog een goede keuze zijn. Ook bij een lichte depressie die al jaren aanhoudt. Het is vaak een zoektocht van welke therapie of medicatie het beste helpt. “Het is daarom belangrijk om eerlijke informatie te geven over de mogelijke nadelen, maar ook de voordelen van antidepressiva.”

Stoppen is voor sommige mensen lastig, maar zou geen reden moeten zijn om nooit aan antidepressiva te starten. Ieder jaar stoppen mensen zonder problemen, slechts een deel moet voorzichtig afbouwen onder begeleiding. Dat sommige mensen een groot deel van hun leven antidepressiva slikken, moet niet gezien worden als een probleem volgens Vinkers. Soms is het volgens de psychiater echt beter om door te gaan met de medicatie om daar alle voordelen uit te halen.

Door: Nationale Zorggids