Zeer sterkte pijnstiller fentanyl aangetroffen als drugs in Nederland

Ongeveer een kilo van de zware pijnstiller fentanyl is aangetroffen in een schuurtje in Eindhoven. In een plastic boodschappentas werd de drug gevonden, een middel dat uiterst gevaarlijk kan zijn voor wie het inneemt. Fentanyl is een zeer zware pijnstiller die artsen voorschrijven in gevallen waar andere pijnstillers niet (meer) werken. Inname van een kleine hoeveelheid kan voor sommige mensen al fataal zijn. Dit meldt Telegraaf.

De vondst is uniek, omdat in heel 2017 slechts 18 kilo fentanyl is gevonden in heel Europa. Een kilo in Eindhoven is naar verhouding een grote vondst. De drug lag in een zak voor een schuurtje in Eindhoven, waar ook tuingereedschap en kinderspeelgoed naast lag. Neeltje Keeris, officier van justitie van het landelijk parket, is blij dat de politie- en justitiemensen zelf niet in aanraking zijn gekomen met het middel. In Nederland is nog geen drugslab aangetroffen waar de drugs gemaakt worden. “Laten we hopen dat dat zo blijft.”

Geen controle bij illegaal gebruik van fentanyl

Fentanyl wordt met name voorgeschreven als pleisters, omdat de pijnstiller zo het beste wordt opgenomen in het lichaam. Volgens de Stichting Farmaceutische Kerngetallen is er in 2019 voor zo’n 50 miljoen euro aan zorggeld uitgegeven aan het medicijn. Patiënten gebruiken het onder strikte controle van hun arts, waarbij de dosering wordt afgestemd op de persoon. Illegaal gebruik van fentanyl is veel gevaarlijker omdat er geen controle is. Een kleine dosering kan al leiden tot een overdosis met fatale afloop.

Nieuwe standaard voor huisartsen

Het Nederlands Huisartsen Genootschap geeft aan dat het medicijn in Nederland alleen bij uitzonderingen wordt voorgeschreven aan patiënten. “We hebben in 2018 de NHG-Standaard Pijn aangescherpt om de huisarts te ondersteunen bij het voorkomen van onnodig gebruik van opioïden”, aldus de woordvoerster. Zo kan een crisis zoals in Noord-Amerika voorkomen worden.

Pijnstillercrisis

In Canada en de Verenigde Staten wordt fentanyl veel vaker voorgeschreven en is een pijnstillercrisis ontstaan. Mensen die vanuit hun arts geen nieuw recept meer krijgen, zijn verslaafd aan het middel en zoeken het via de zwarte markt. De controle is dan volledig weg. Ieder jaar zouden 28.000 Amerikanen overlijden aan een overdosis van het middel. In de meeste gevallen gaat het om fentanyl dat illegaal is gemaakt. Ook wordt de pijnstiller versneden aangetroffen in heroïne, waardoor de gebruiker niet eens doorheeft dat hij of zij een zeer zware pijnstiller heeft gebruikt.

Door: Nationale Zorggids