130 wonderfoons dementerende ouderen

De Wonderfoon, een uitvinding van drie bouwers uit Harderwijk, is een groot succes gebleken bij dementerende oudere mensen. De Wonderfoon is een omgebouwde PTT-telefoon (type T65), die oude liedjes van vroeger afspeelt voor dementerende ouderen. Ron Buist uit Ten Boer rondt zijn project met de Wonderfoon, na het maken van in totaal 130 Wonderfoons, binnenkort af. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Wonderfoon groot succes bij dementerende ouderen

Het initiatief van de Wonderfoon lag bij drie bouwers uit Harderwijk. Zij bouwden in 2019 de Wondertelefoon om dementerende ouderen te helpen. Ouderen leven weer helemaal op als zij bekende liedjes van vroeger horen. Deze bijzondere telefoon werd zo'n succes, dat de ontwikkelaars de vraag niet meer aankonden en een handleiding op wonderfoon.eu plaatsten zodat mensen ze zelf konden maken. Ron Buist uit Ten Boer ging toen aan de slag met de Wonderfoon.

130 Wonderfoons 

Buist begon de Wonderfoon zelf thuis te maken maar kreeg door publiciteit op de website van het Dagblad van het Noorden zoveel vragen dat hij zijn werk moest voortzetten in een aparte werkplaats. Dit deed hij in verpleeghuis Innersdijk, waar hij met twee anderen de Wonderfoons bouwde. Hoewel Buist aangeeft dat hij het ontzettend leuk vindt om te doen, stopt hij binnenkort met dit project: "Het is een ontzettend mooi project geweest. We horen van mensen hoe blij bewoners zijn en hoe de Wonderfoons worden ingezet. Ik kan alleen maar heel erg trots zijn op wat we met zijn drieën bereikt hebben.” In totaal zullen ze dan 130 Wonderfoons hebben gemaakt.

De handleiding voor de Wonderfoon is hier te vinden

Door: Nationale Zorggids