OM in hoger beroep vrijlating na ontbreken psychiatrisch rapport

De rechtbank heeft een man die zijn familie mishandelde en bedreigde gisteren vrijgelaten omdat het beloofde psychiatrisch rapport niet voorhanden bleek. Daarom kon de rechter niet oordelen of de man toerekeningsvatbaar is voor zijn daden en dus de cel in moet of behandeling moet krijgen. Het OM gaat nu in hoger beroep tegen het besluit van de rechtbank. Dit meldt RTL Nieuws.

De man heeft sinds een bedrijfsongeval in 2016 ernstige psychiatrische problemen en is al eens opgenomen geweest in een ggz-instelling. Vorig jaar bedreigde en mishandelde hij zijn moeder, zus en tante. Toch moest de rechter de man laten gaan omdat er geen rapport ligt dat met zekerheid vaststelt of de man lijdt aan een psychotische stoornis. Het OM heeft nog geprobeerd noodopvang voor de man te regelen, maar dat is niet gelukt.

Bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) kampen ze met een groot tekort aan deskundigen die onder meer psychiatrische rapporten opmaken in strafzaken. Eerder deze maand waarschuwde het NIFP al dat strafzaken langer gaan duren door het tekort aan forensisch psychiaters. 

Door: Nationale Zorggids