Normal_dog-3295799_1920

De 17-jarige Pam Verweij uit Boskoop is een crowdfundingactie gestart om geld in te zamelen voor een psychosociale hulphond. Zij lijdt aan anorexia en autisme en hoopt met deze hond een echt leven te kunnen leiden, in plaats van 'te overleven'. Dit meldt het AD.

De kosten voor een psychosociale hulphond zijn hoog. Inclusief de trainingen kost een dergelijke hond 9.500 euro, wat in dit geval niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Wellicht zijn er mogelijkheden via de Wmo, maar hier wilde Pam niet op wachten. 

Pam hoopt met de hond na jaren van problemen door onder andere ADHD en autisme, die ook het gezinsleven flink hebben beïnvloed, een echt leven te kunnen leiden. Tijdens haar middelbare schoolperiode ontwikkelde zij anorexia, waarvoor zij werd opgenomen in een eetstoorniskliniek, waar ook autisme bij haar is vastgesteld. Eind vorig jaar werd zij uit de kliniek ontslagen. 

Zelfinzicht

Pam geeft aan veel zelfinzicht te hebben verkregen in de kliniek: "Ik begrijp nu wel waarom ik altijd reageer, zoals ik reageer." Hoewel het wel beter met haar gaat, gaat het nog niet echt goed: "Ik kan zo weer een terugval krijgen. Ik heb gezien wat een psychosociale hulphond kan betekenen denk dat zo’n hond mij echt kan helpen, door spanningen te signaleren, mij uit situaties met te veel prikkels te halen of als ik wegzak in somberheid, een maatje te zijn bij eetmomenten. Ik hoop dat ik met hulp van zo’n hond uiteindelijk echt kan gaan leven.”

Tot nu toe heeft Pam met haar doneeractie 9,735 euro binnengehaald. 

Door: Nationale Zorggids