Leveringsproblemen medicijnen tegen alcoholisme

Alcoholontwenningsmiddelen met de werkzame stof disulfiram zijn sinds half februari niet meer leverbaar. Dit hebben de bedrijven die Refusal tabletten en Antabus bruistabletten in de handel brachten, gemeld aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dit meldt de CBG.

Het gaat om Refusal tabletten van 250 mg en Antabus bruistabletten van 400 mg. Disulfiram wordt gebruikt bij de behandeling van alcoholisme.

Om een verder tekort aan deze middelen te voorkomen heeft de IGJ in overleg met het CBG toestemming gegeven om medicijnen met disulfiram te importeren uit andere EU-landen en landen buiten de EU waar afspraken mee zijn gemaakt.

Antabus en Refusal

In maart 2018 lieten de bedrijven van de middelen Antabus en Refusal al weten dat de producent van de grondstof disulfiram is gestopt. Beide medicijnen kwamen nog tijdelijk beschikbaar met behulp van een beperkte hoeveelheid grondstof.

De vergunninghouders van Refusal en van Antabus zijn in overleg met andere grondstofleveranciers om de productie te hervatten. Het is nog onduidelijk wanneer Antabus en Refusal weer beschikbaar komen. 

Door: Nationale Zorggids