Normal_donor
Op 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in. De wet regelt wanneer de donatie van organen of weefsels, na iemands overlijden, wel of niet mag plaatsvinden. De wijze waarop iemand in het Donorregister staat geregistreerd, is daarbij doorslaggevend. Maar hoe gaat registratie in het geval iemand wilsonbekwaam is?

Na het ingaan van de wet krijgt iedereen boven de 18 een brief met de oproep om zich te registreren in het Donorregister. Bij de registratie zijn er meerdere keuzes. Wel of niet donor worden; of de keuze na het overlijden overlaten aan partner/familie of een goede vriend. Mensen die zich niet laten registreren, worden automatisch geregistreerd als donor.

Donorregistratie van wilsonbekwamen

Tot zover is het verhaal duidelijk. Maar hoe gaat registratie in het geval iemand wilsonbekwaam is, en hij of zij de werking van de nieuwe wet niet begrijpt? Antwoord: dan kan de curator, mentor of een (schriftelijk) gemachtigde de gemaakte keuze vastleggen in het donorregister. Hoe het precies in zijn werk gaat staat verder uitgelegd in het informatieblad dat door het ministerie van Volksgezondheid is ontwikkeld. Het informatieblad is bedoeld voor familieleden en vertegenwoordigers van mensen die wilsonbekwaam zijn.

Download het informatieblad 'Het nieuwe donorregister - registreren en doneren bij wilskonbekwamen

Door: Nationale Zorggids