Politie schiet tbs'er dood

Bij Kesteren in Gelderland is zondag een ontsnapte tbs'er doodgeschoten door de politie. Samen met een andere tbs'er ontsnapte de 37-jarige man zondagmiddag uit de kliniek Kijvelanden in Poortugaal. Dit meldt De Volkskrant. 

Bij de ontsnapping bedreigden de tbs'ers met een vuurwapen en een mes een medewerker van de kliniek, die hierbij licht gewond raakte. Nadat ze in een zwart taxibusje over de A15 richting Ochten waren gevlucht, werden de tbs'ers bij Kesteren aangehouden maar konden ontvluchten naar een industrieterrein. Tijdens het vuurgevecht dat daar volgde, werd volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie één van de tbs'ers gedood. De politie heeft de andere tbs’er en de bestuurder van de zwarte bus aangehouden en doet nu verder onderzoek in samenwerking met de rijksrecherche.

Tbs-kliniek Kijvelanden eerder in opspraak

Het is niet de eerste keer dat tbs-kliniek Kijvelanden in het nieuws is. De kliniek heeft problemen met een te hoge werkdruk en personeelstekorten, bleek uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zij kwamen tot deze conclusie na onderzoek naar een incident in 2017 waarbij een 25-jarige medewerker van de kliniek werd doodgestoken door een patiënt. De IGJ meldde toen ook dat er te weinig toezicht was op het medicijngebruik door de tbs-patiënten, omdat bleek dat de dader voor de steekpartij ritalin had gesnoven. Ook in 2013 was er een incident met een tbs'er, die ontsnapte tijdens begeleid verlof. Hij pleegde een overval op een juwelier en werd daarbij opgepakt. 

Onderzoek forensische zorg tussen 2013 en 2017

Per jaar ontsnapt minder dan één persoon uit een tbs-kliniek, zo blijkt uit onderzoek van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) naar de forensische zorg tussen 2013 en 2017. Het komt vaker voor dat tbs'ers zich onttrekken aan hun verlof (in 2017 41 keer).  In Nederland staan elf tbs-klinieken verspreid over het land, met ongeveer 1.300 tbs’ers.

Door: Nationale Zorggids