Meer mensen blowen dagelijks

Het aantal mensen dat elke dag een joint opsteekt, is flink toegenomen. Het aantal ligt op 220 duizend. In 2017 waren dit er 140 duizend. Dit blijkt uit de Nationale Drug Monitor van het Trimbos-instituut. Experts vinden deze ontwikkelingen zorgwekkend, omdat bijna de helft van deze mensen verslaafd is. Dit meldt de Volkskrant.

In totaal is het aantal blowende volwassenen het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven, namelijk iets meer dan een miljoen. Margriet van Laar, programmahoofd Drug Monitoring: "Dit zou kunnen betekenen dat een groter deel van de regelmatige gebruikers frequenter is gaan gebruiken."

Meer mensen blowen elke dag: 40 procent is verslaafd

Veertig procent van de dagelijkse blowers is verslaafd. Of je verslaafd bent, hangt af van de hoeveelheid joints die je blowt, maar ook van genetische aanleg en wat je in je leven hebt meegemaakt. De kans op verslaving is groter als mensen blowen om problemen te vergeten. 

Hoge gehalte werkzame stof in nederwiet mogelijk oorzaak meer dagelijkse blowers 

Gz-psycholoog Bjarne Timonen van verslavingskliniek Trubendorffer denkt dat de toename van het aantal dagelijkse blowers kan komen door het THC-gehalte in de Nederlandse wiet (nederwiet). Dit is de de werkzame psychoactieve stof in cannabis. De joints in Nederland bestaan voor 16,7 procent uit deze stof. Timonen maakt zich daar zorgen om: "De THC zorgt ervoor dat het beloningssysteem in de hersenen wordt gestimuleerd. Met een hoger THC-gehalte raak je sneller verslaafd en heb je steeds meer nodig om diezelfde dopamineroes te creëren."

Verslaafde blowers zijn voornamelijk mannen van rond de 30 jaar. Vaak begint het onschuldig, maar gebruiken mensen het daarna steeds meer om problemen te vergeten. Op die manier kan het tot een verslaving leiden. Het is niet helemaal bekend hoeveel mensen op dit moment worden behandeld aan hun cannabis-verslaving, dit in verband met de privacywetgeving. In 2015 waren het er 11 duizend, in 2006 twee keer zo weinig. 

Stoppen met blowen

Volgens Timonen kan iemand er alleen stoppen met blowen door cannabis uit het leven te bannen. Dit leidt echter wel tot ontwenningsverschijnselen: trillen, geïrriteerd zijn en slaapproblemen. Timonen geeft aan dat de effecten van cannabisgebruik wel terug te draaien zijn: "Het natuurlijke dopaminesysteem komt naar verloop van tijd weer op gang. Daar kan een extra zwengel aan worden gegeven door te sporten of vrienden te zien."

Door: Nationale Zorggids