Boksen verbetert prestaties kinderen adhd

Boksen helpt kinderen met ADHD rustiger te worden en beter om te gaan met woede-aanvallen. Daarnaast kan het de concentratie van deze kinderen verbeteren, zo blijkt uit een experiment van een amateur-bokssschool in Engeland. Dit meldt Vechtsport Info. 

De boksschool had een experiment opgezet voor kinderen met ADHD die speciaal onderwijs volgden. Door intensief te sporten en te boksen, konden de kinderen beter omgaan met hun woede. Jamie van 11 vertelt over zijn klachten: "Woede is een groot deel van mijn ADHD", zegt hij. "Als ik geïrriteerd raak, kost het me veel tijd om te kalmeren." Zijn bokstrainer Nathan Powell zegt dat het boksen hem heeft geholpen: “Door het boksen is Jamie een stuk rustiger geworden. Ook kan hij beter leren doordat het boksen zijn concentratievermogen bevorderde."

Boksen verbetert de concentratie bij kinderen met ADHD

Volgens de Engelse bokstrainer zijn deze positieve effecten toe te schrijven aan de vechtsport. Hij legt uit dat je bij boksen goed moet kijken wat je doet, en moet anticiperen en reageren. Volgens hem verbetert dat je focus en daarmee dus ook je concentratie.

'Boksen leert kinderen met ADHD hoe ze met mensen en situaties moeten omgaan'

Kinderen met ADHD lopen honderd keer meer risico om van school te worden uitgesloten dan kinderen zonder ADHD, blijkt uit statstieken van het Britse ADHD-bureau. In Engeland is 40 procent van de kinderen met ADHD tijdelijk uitgesloten van school, 11 procent is helemaal uitgesloten. Volgens Susan Young, directrice van het Engelse ADHD Partnerschap: "kinderen met ADHD hebben veel aan sporten zoals boksen. Ze leren hoe ze met mensen moeten omgaan, passen zich beter aan aan situaties en kunnen situaties beter beoordelen. Dat zijn vaardigheden waar ze echt wat aan hebben in het leven. Boksen leert ze bovendien om hun impulsen onder controle te houden en om hun emoties beter te kanaliseren." 

Door: Nationale Zorggids