jeugd-tbs voor 18-jarige jongen die moeder stak tijdens psychose

Een 18-jarige jongeman uit Nijmegen heeft een tbs-straf opgelegd gekregen door de rechtbank voor poging tot het doodsteken van zijn moeder. Hoewel de jongen meerderjarig is, is hem jeugd-tbs opgelegd. Doordat hij handelde tijdens een psychose en hij volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard, krijgt hij geen celstraf opgelegd. Een intensieve behandeling zou een betere maatregel zijn voor de dader. Dit meldt NOS.

De jongeman heeft volgens deskundigen autisme en adhd. Hij zou stemmen in zijn hoofd horen die hem op die bewuste dag opdroegen om zijn moeder om het leven te brengen. Hij fietste met een mes naar het huis van zijn moeder, die hij al een jaar niet gezien had. De vrouw werd in de deuropening herhaaldelijk door haar zoon gestoken met het mes. Zij overleefde het maar is nog altijd aan het herstellen.

Langdurige behandeling in tbs-kliniek

De psychose waar de jongen in verkeerde zorgde ervoor dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard. Het opleggen van jeugd-tbs zorgt ervoor dat hij intensief en langdurig behandeld wordt en hij pas vrij komt als het team van behandelaars vindt dat hij geen gevaar meer vormt voor zichzelf en de maatschappij. Een gevangenisstraf zou aan de mentale problemen van de jongen niets verhelpen, waardoor er dan ook niet gekozen is om een gevangenisstraf op te leggen.

Door: Nationale Zorggids