Meer zelfdodingen en depressies coronacrisis

Een toename van het aantal zelfdodingen en depressies door de coronacrisis is onvermijdelijk. Dit denkt Derek de Beurs, deskundige suïcidepreventie van het Trimbos-instituut. Volgens hem komt dit tijdens elke crisis voor. Dit meldt het AD.

Hulplijnen voorbereid op meer bellers met psychische nood

Dat het aantal zelfdodingen tijdens de coronacrisis zou toenemen, is aan het aantal mensen dat 113 zelfmoordpreventie belt niet te zien. Woordvoerder Stefanie Michelis: "Maar als je kijkt naar onderzoek over crises dan zal het aantal toenemen. We houden onze oren en ogen open en zijn mensen aan het trainen om alert te zijn." MIND Korrelatie liet eind maart al weten de telefoonlijnen te verruimen voor mensen die door de coronacrisis in psychische nood verkeren.

Meer depressies

Marc Slors, hoogleraar cognitiefilosofie van de Nijmeegse Radboud Universiteit, denkt dat eind april het gemoed van mensen kan omslaan in depressie. Mensen kunnen zich neerslachtig gaan voelen en een gemis ervaren: "Vergelijk het maar met rouw, het verlies van een geliefde of bijvoorbeeld van je baan. Dan ontstaat een soort neerslachtigheid en gemis, meer dan dat mensen in verzet komen." Het Rode Kruis meldt dat zij op de speciale telefoonlijn die eind maart werd opgezet al 15 duizend telefoontjes hebben ontvangen. Zij verwachten ook dat mensen zich de komende tijd psychisch slechter zullen gaan voelen. 

Heb je vragen of gedachten over zelfdoding? Bel dan met 0900-0113 of ga naar 113.nl. Mensen die psychische hulp nodig hebben, kunnen ook bellen met 0900-1450. Er kan ook contact opgenomen worden via chat, WhatsApp of e-mail

Door: Nationale Zorggids