Groningse psycholoog hekelt corona-aanpak

De Groningse psycholoog en auteur Martin Appelo vindt dat het kabinet "domme maatregelen" neemt in de strijd tegen het coronavirus. Als het aan hem ligt, zouden er meer gedragsdeskundigen in het team zitten dat het kabinet adviseert: "Dat er nu nog steeds nauwelijks mensen meedenken die verstand van psychologie en gedrag hebben, vind ik onbegrijpelijk." Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

De psycholoog snapt niet dat het beleid van het kabinet in deze fase nog zo gericht is op de intensivecare-opnames. Hij vindt dat er minder naar de cijfers gekeken moet worden en meer naar het gedrag van mensen bij de keuze voor bepaalde maatregelen. 

Te weinig gedragsdeskundigen denken mee over coronamaatregelen

Volgens Appelo zijn er te weinig niet-medici die met het kabinet en het RIVM meedenken over de maatregelen, en dan met name over het gedrag van mensen: "Voor de aanpak van zo’n crisis heb je ook sociale wetenschappers, filosofen en mensen van levensbeschouwelijke aard nodig. Ik ben ontzettend boos dat de overheid psychologische mechanismen niet meeneemt in besluitvorming, want dit kan gewoon niet goed gaan op deze manier."

Meer aandacht voor faillisementen, werkloosheid en ziekenhuisangst

Als het aan Appelo ligt komt er ook veel meer aandacht voor andere gevolgen van de coronacrisis. Hij noemt in dit verband bedrijven die failliet gaan, toenemende werkloosheid en het hoge aantal mensen met andere klachten dat niet naar het ziekenhuis durft te gaan. 

'Weldenkende Nederlanders houden dit beleid niet lang meer vol"

Dat het tot een opstand komt, is volgens hem niet uitgesloten. In een uitzending van het NOS Radio 1 Journaal zei hij: "Levende wezens zijn bereid draconische maatregelen te accepteren als ze in acuut gevaar zijn. Dan doen ze alles om hun leven te redden, maar als het acute gevaar minder wordt, wordt de lange termijn weer belangrijker en gaan mensen weer nadenken over de toekomst. Ze keren zich dan tegen maatregelen die de lange termijn van hun leven naar de bliksem helpen." Hij denkt niet dat mensen massaal gaan protesteren maar waarschuwt wel dat veel mensen de gevolgen van de strenge maatregelen niet lang meer zullen volhouden. 

Appelo's uitspraken zorgden voor veel ophef. Veel mensen zijn tegen hem, andere steunen hem juist. Over de houding van premier Rutte speculeert hij dat Rutte waarschijnlijk kijkt naar hoe andere landen in de EU de crisis aanpakken en de maatregelen hierop laat aansluiten.

Door: Nationale Zorggids