Codewoord 'masker 19' voor hulp bij huiselijk geweld

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen door het noemen van een codewoord bij de apotheek aangeven dat ze hulp nodig hebben. Een apotheker zal na het horen van het codewoord 'masker19' het slachtoffer in contact brengen met hulporganisatie Veilig Thuis. Dit melden ANP en Rijksoverheid

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid bevestigt berichtgeving hierover van NRC. Later vrijdag wordt het officieel bekendgemaakt.

De angst is dat het huiselijk geweld zal toenemen, omdat veel mensen in verband met de maatregelen tegen het coronavirus thuiszitten, maar daar is nog geen bewijs voor. In een aantal Europese landen zoals Frankrijk en Spanje wordt het codewoord op deze manier al met succes gebruikt.

Het ministerie, hulporganisatie Veilig Thuis en de bond van Nederlandse apothekers KNMP komen met de meldcode volgens NRC tegemoet aan een wens van veel hulpverleners. Het codewoord kan vanaf deze maand worden gebruikt.

Update: Minister De Jonge en minister Dekker hebben nu officieel bekend gemaakt dat slachtoffers van huiselijk geweld het codewoord 'masker 19' kunnen gebruiken om bij de apotheek melding te doen en hulp te vragen. Met de apothekersorganisatie KNMP hebben de ministers afgeproken om met deze nieuwe mogelijkheid het melden van huiselijk geweld laagdrempeliger te maken. Het codewoord biedt zo uitkomst voor slachtoffers die in deze tijd niet naar een veilige plek kunnen om huiselijk geweld telefonisch te melden.

Codewoord 'masker 19'

Alle apotheken in Nederland ondernemen actie als iemand het codewoord noemt. Als een slachtoffer het codewoord ‘masker 19’ gebruikt bij de apotheek, en alleen is, nodigt de apotheker diegene uit om in een aparte ruimte samen Veilig Thuis te bellen. Als het slachtoffer samen met een ander de apotheek bezoekt, neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis. Het melden van huiselijk geweld via een codewoord bij de apotheek is al eerder in een aantal andere landen ingevoerd.

Hulp vragen in coronatijd

Huiselijk geweld melden kan in eerste instantie door telefonisch contact op te nemen met Veilig Thuis of – bij een levensbedreigende situatie – met de politie. In sommige gevallen is het voor slachtoffers lastig om te bellen zonder dat de dader dit merkt, zeker nu iedereen tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk thuis is.

Minister De Jonge: “Als het thuis niet veilig is, is deze tijd extra zwaar. Juist nu mag vrouwen niets in de weg staan om huiselijk geweld te melden. Iedere drempel om te melden moeten we wegnemen. Het codewoord bij de apotheek is een extra mogelijkheid voor slachtoffers om hulp te vragen.”

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld of heb je vermoedens van huiselijk geweld in je omgeving? Je kunt iets doen door erover te praten of door advies te vragen. In alle gevallen kun je via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis. Ben je in direct gevaar? Bel dan 112.

Door: Nationale Zorggids