Koningin Máxima brengt werkbezoek aan Parnassia Groep Den Haag

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagochtend 10 juni een werkbezoek gebracht aan een locatie van geestelijke gezondheidszorginstelling (ggz) Parnassia Groep in Den Haag. Het bezoek ging over de (mogelijke) gevolgen van de coronapandemie op de geestelijke gezondheidszorg, waarbij er aandacht was voor zowel de huidige problemen als de kansen en nieuwe ontwikkelingen. Dit meldt Koninklijk Huis.

Koningin Máxima sprak eerst met mensen met psychische problemen over de impact van de coronapandemie op henzelf en hun behandeling. Hoe maak je een afweging tussen zorg op afstand of het risico op besmetting met het coronavirus? Ernstige psychiatrische patiënten hebben vaak lichamelijke klachten en vormen naast ouderen een zeer kwetsbare doelgroep. Leden van de Cliëntenraad van Parnassia Groep vertelden over de mogelijkheden tot (beeld)bellen, online behandelingen en huisbezoeken. Ook kreeg Koningin Máxima een toelichting op de online behandeling Super Brains. Deze app helpt mensen met ADHD de regie over hun leven te houden.

Redesigning psychiatry

Vervolgens ging Koningin Máxima in gesprek met zorgverleners over toekomstperspectieven in de psychiatrie met als uitgangspunt zorg op maat en op afstand. Zo is netwerkpsychiatrie een vorm van zorg waarbij professionele zorg wordt aangevuld met steun vanuit het sociale netwerk van de patiënt om stabiliteit te creëren. Ontwerpers, filosofen, experts en ervaringsdeskundigen werken daarnaast in de beweging ‘redesigning psychiatry’ samen aan manieren om de mentale weerbaarheid van burgers en patiënten te vergroten, als middel om ergere psychische problemen te voorkomen. Ook kwam het Medisch Contactcentrum aan bod, dat 24/7 contact met patiënten en naasten wil houden om direct inhoudelijke zorg te kunnen bieden. 

Meer inzicht in gevolgen van coronacrisis

Parnassia Groep is een grote ggz-instelling in Nederland en biedt basishulp en specialistische hulp voor alle psychische en psychiatrische problemen. In gesprekken en door werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de coronapandemie en de inzet van maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De werkbezoeken vinden plaats met inachtneming van de geldende richtlijnen.

Door: Nationale Zorggids