Kwart bevolking ziet drugsgebruik in eigen buurt

Bijna een kwart van de Nederlanders van 15 jaar of ouder zag in 2019 drugsgebruik of drugshandel voorkomen in zijn of haar eigen buurt. Ongeveer 4 procent zegt dat daar veel overlast van te ervaren. Vooral inwoners van basisteamregio’s van de politie in de grote steden geven vaker aan veel drugsoverlast te ervaren. Dit meldt CBS. 

Weinig drugsgebruik in Groningen-Zuid, veel in Amsterdam

In Nederland is de politie op het laagste regionale niveau georganiseerd in 167 basisteams. Tussen deze teams verschilt het aandeel personen dat drugsgebruik- of handel ervaart in hun eigen buurt sterk. Het varieert van 14,1 procent in basisteamregio Groning-Zuid tot 78,8 procent in Centrum Burgwallen, Amsterdam Noord. Ook in Centrum-Jordaan in Amsterdam komt drugsgebruik- of handel met 59,7 procent relatief vaak voor volgens de bewoners. Daarnaast geeft 40 tot 50 procent van de inwoners van zeven andere Amsterdamse basisteamregio’s aan dat drugsgebruik- of drugshandel weleens in hun buurt voorkomen.

Den Haag, Rotterdam, Utrecht

Ook in regio’s in Den Haag, Rotterdam en Utrecht komen drugsgebruik- of handel bovengemiddeld vaak voor. Net als in grensgebieden met Duitsland en België: daar gaven inwoners bovengemiddeld vaak aan te maken hebben met drugsgebruik- of handel. De helft van de inwoners van basisteamregio Kerkrade geeft aan dat dit voorkomt in hun buurt. In Heerlen en Maastricht geeft meer dan vier op de tien inwoners aan dat drugsgebruik of -handel in hun buurt voorkomen.

Door: Nationale Zorggids