Normal_corona_coronatest

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week. 

Maandag: ‘Problemen in gehandicaptenzorg door tekort testcapaciteit’

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) waarschuwt ervoor dat instellingen in de gehandicaptenzorg in de problemen dreigen te komen door het tekort aan testcapaciteit voor zorgmedewerkers. De organisatie roept de minister op de testcapaciteit te verhogen en ervoor te zorgen dat de uitslagen van de testen van zorgmedewerkers er binnen 48 uur zijn. Medewerkers moeten nu soms vier tot vijf dagen wachten op een uitslag.

Dinsdag: GGD’en kritisch over testen zonder coronaklachten

De GGD'en plaatsen vraagtekens bij het testen van mensen zonder coronaklachten, zoals op Schiphol gebeurt bij reizigers uit risicogebieden. Voorzitter André Rouvoet van de koepel van de 25 GGD'en vreest dat mensen zich na een test veilig wanen en zich niet meer aan de regels houden. "Mijn stelling is: baat het niet, dan schaadt het wél. Ik ben bang dat het iets doet met het gedrag van mensen, hun het beeld geeft dat ze veilig zijn."

Woensdag: mogelijke bijwerking coronavaccin is ontsteking aan ruggenmerg

Een van de proefpersonen die in de testfase het coronavaccin van AstraZeneca toegediend kreeg, zou een ontsteking aan het ruggenmerg hebben gekregen. De acute ontsteking myelitis transversa zorgt voor een verlies aan gevoel en moeite met bewegen. Ook kunnen personen hierdoor maar moeilijk hun plas en poep ophouden.

Donderdag: ‘Personeelstekort op ic’s kan probleem worden bij tweede golf’

Het is onzeker of de capaciteit op intensivecare-afdelingen bij een nieuwe coronagolf in het najaar kan worden opgeschaald. Er is mogelijk niet genoeg personeel en dat komt weer doordat ziekenhuizen hen niet tegemoet willen komen, zo waarschuwt verpleegkundigenorganisatie V&VN. "Alle afspraken over wat ic-verpleegkundigen nodig hebben om goed te kunnen werken worden niet of onvoldoende nagekomen."

Vrijdag: aantal dagelijkse coronabesmettingen lijkt af te nemen 

Het aantal coronabesmettingen donderdag was significant lager dan woensdag. Woensdag waren het er evenveel op een dag als begin april, temidden van de eerste coronagolf. Hopelijk is dit een voorteken van een terugloop in het aantal besmettingen. 

Door: Nationale Zorggids