Normal_igj

Stichting Stepwork GGZ in Assen schiet tekort op het gebied van medicatieveiligheid. De Assense stichting die ggz biedt aan ongeveer 600 cliënten krijgt daarom een last onder dwangsom opgelegd van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Dit meldt IGJ. 

De zorg bij Stepwork voldoet op een belangrijk onderdeel, namelijk op het punt van een verantwoorde en veilige omgang met medicatie, niet aan de getoetste wet- en regelgeving, normen, richtlijnen en standaarden. Voor het voorschrijven van medicatie gebruikt Stepwork een Elektronisch Voorschrijfsysteem, maar hierin zijn niet alle actuele en relevante medicatiegegevens opgenomen. De persoon die de medicijnen voorschrijft, heeft hierdoor actuele gegevens van de cliënt.

20.000 euro

Om die reden gaf de inspectie afgelopen voorjaar al een aanwijzing, een maatregel waarmee de IGJ een zorgaanbieder verplicht om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat Stepwork nog steeds niet voldoet aan de genoemde norm. Om te zorgen dat dat wel gebeurt, is een last onder dwangsom opgelegd. Voldoet de ggz-instelling op uiterlijk 22 oktober nog steeds niet aan de norm, dan moet zij een geldbedrag betalen van 20.000 euro.

Een tweede last onder dwangsom kan volgen als zij daarna nog steeds niet aan de eisen voldoet, of een cliëntstop volgt.

Door: Nationale Zorggids