Normal_antipsychoticum_antidepressiva

Mensen die lijden aan psychoses krijgen medicatie. Volgens hoogleraar psychiatrie Jim van Os wordt het tijd dat een medicatievrije behandeling bij psychoses ook mogelijk is. Dit meldt Trouw. 

Waar in bijvoorbeeld Noorwegen mensen moeten kunnen kiezen voor een behandeling zonder medicijnen, wordt die keuze in Nederland niet aangeboden als het gaat om psychoses. Als mensen psychotisch zijn, krijgen ze medicijnen toegediend. Volgens Van Os is dat opmerkelijk, omdat veel mensen met een psychose wel wilsbekwaam zijn en dus een autonome beslissing kunnen nemen over de behandeling.

Omgaan met psychose

Nederlandse zorgverleners zien psychoses als een hersenziekte, die behandeld moet worden met medicijnen. Volgens hen onderdrukt medicatie de psychose. Van Os zegt dat mensen op juist op lange termijn goed kunnen leren omgaan met hun psychoses. Medicatie zorgt ook voor bijwerkingen en je krijgt mensen er moeilijk weer van af. Natuurlijk zijn er ernstige gevallen van psychose en dan blijft medicatie belangrijk.

Nationale Psychosedebat

Van Os is van mening dat Nederland onvoldoende onderlegd is om een behandeling zonder medicatie aan te bieden. Volgende week vindt tijdens en congres het Nationale Psychosedebat plaats, waar Nederlandse en Noorse psychiaters hun kennis delen op het gebied van medicatievrije behandeling. De hoogleraar hoopt dat hierdoor de artsen verder kijken dan alleen de medische richtlijnen en dat er een keerpunt komt wat betreft de medicatievrije behandeling.


Door: Nationale Zorggids