Normal_pexels-cottonbro-4098205

Hoewel de coronacrisis heel veel negatieve gevolgen met zich meebrengt, is de psychische gezondheid van Nederlanders stabiel gebleven. Wel zeggen onderzoekers dat het belangrijk is om waakzaam te blijven. Dit meldt het Trimbos Instituut.

In het begin van de coronacrisis wees onderzoek uit dat een derde van de Nederlanders zich op psychisch gebied niet goed voelde. In juni werd het aantal minder en gold dit nog voor een op de zes Nederlanders. Verwacht werd dat de tweede golf, de nieuwe maatregelen en de weersverandering ertoe leidden dat opnieuw meer mensen psychische klachten zouden ervaren. Toch blijkt uit onderzoek dat dit niet het geval is. Mensen geven hun leven nog steeds een 7, zoals ze ook in juni deden. Meer dan de helft van de mensen kan ook positieve effecten van de crisis benoemen, zoals het thuiswerken en tijd hebben voor familie. Ook is er een afname te zien in het aantal mensen met psychische problemen dat zich meldde bij de huisarts en daalde het aantal zelfdodingen.

Toch blijft het advies om alert te blijven omdat er nog veel gegevens onbekend zijn. Veel jongeren zijn nog niet meegenomen in het onderzoek en gevolgen kunnen ook later in beeld komen, bijvoorbeeld op financieel gebied. De meerderheid van de mensen heeft alsnog behoefte aan ondersteuning, bij onder andere stress en slaapproblemen.


Door: Nationale Zorggids