Normal_cocaine_drugs

De West-Brabantse verslavingszorg wil dat het kabinet ingrijpt tegen designerdrugs als 3-mmc en flakka. Er dreigt een nieuwe verslavingsgolf aan te komen, zo zeggen zelfs gebruikers van de drugs. Het kabinet heeft een verbod hiervan al op de planning staan. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

“Nergens in Nederland is het gebruik van bijvoorbeeld flakka zo groot als in West-Brabant”, zegt verslavingszorginstelling Novadic-Kentron. Deze trend is al enige tijd gaande, maar de organisatie zegt er nu wat van omdat een omslagpunt is bereikt. Het gebruik van de extreem verslavende drugs blijft stijgen en het is tijd dat verslaafden weten dat zij bij de verslavingszorg terechtkunnen.

Goedkoop en makkelijk verkrijgbaar

Novadic Kentron kan niet zeggen hoeveel gebruikers er inmiddels zijn, maar zien dat flakka en 3-MMC steeds populairder worden. Mede door de lage prijs en de makkelijke verkrijgbaarheid ervan. Beide drugs zijn bovendien legaal. Er hangt een zweem van onschuld om die middelen heen”, zegt de verslavingszorginstelling. Er zijn mensen die drugs eens in de zoveel tijd kunnen gebruiken, maar er is een grote groep kwetsbaren die enorm verslaafd kan raken aan de middelen die ook bekend staan als Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS).

NPS-drugs verbieden

Gelukkig zijn er al plannen bij het kabinet om deze NPS-drugs te verbieden. Flakka en 3-MMC komen op de lijst 1-a van de Opiumwet te staan, waardoor ze uit de legale verkoop worden gehaald en niet meer gebruikt mogen worden. Novadic Kentron hoopt dat dit verbod het gebruik van de middelen tegengaat, omdat deze dan minder goed beschikbaar en duurder zijn. 

Door: Nationale Zorggids