Normal_logo_nvve_levenseinde_euthanasie_logo

Met een filmpremière, dagelijkse online lezingen en bijdragen van gastcolumnisten vult de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) van 12 tot en met 19 februari de Week van de Euthanasie.  

Om inzicht te krijgen in wat er wel en niet kan binnen de euthanasiewetgeving organiseert de NVVE jaarlijks de Week van de Euthanasie. Thema dit jaar is euthanasie bij dementie.

Filmpremière Dokter Kees. Zoekend naar de wil van Willy

Op zondag 14 februari gaat Dokter Kees. Zoekend naar de wil van Willy vanuit het Amsterdamse filmtheater Tuschinski in première. De documentaire gaat over de dilemma’s van euthanasie bij gevorderde dementie. In de film volgt documentairemaker Jesse van Venrooij specialist ouderengeneeskunde Kees van Gelder. Hij begeleidt Willy die met dementie in het verpleeghuis is opgenomen. Via een livestream is de première bij te wonen.

Lancering Podcast 

Vóór corona organiseerde de jongerentak van de NVVE maandelijks door heel het land Café Doodnormaal, om voor jongeren het gesprek over het levenseinde mogelijk maken. Om de doelgroep op een andere manier te kunnen blijven informeren over verschillende onderwerpen, lanceren de NVVE Jongeren op zaterdag 13 februari Café Doodnormaal dé podcast. Deze tweewekelijkse podcastserie zal bestaan uit verschillende gesprekken met experts over onderwerpen waar jongeren mee te maken krijgen als ze nadenken over het zelfgekozen levenseinde. De serie is via de reguliere podcastkanalen te beluisteren.

Gratis digitale lezingen over euthanasie bij dementie

Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 februari zijn er dagelijks meerdere gratis digitale lezingen waarin dieper wordt ingegaan op de mogelijkheden die de euthanasiewet biedt voor euthanasie bij dementie. Wanneer is euthanasie (nog) mogelijk bij iemand met dementie? Aan de orde komt ook het tijdig betrekken van naasten en arts, mogelijke dilemma’s en praktijkervaringen. Er zijn lezingen voor leden en voor niet-leden. Aansluitend krijgen alle deelnemers een speciaal ontwikkeld stappenplan, waarin de belangrijkste punten uit de lezing op een rij zijn gezet.

Dagelijkse columns in woord en beeld 

In de Week van de Euthanasie wordt er dagelijks een column in woord en beeld op de website en de sociale mediakanalen van de NVVE geplaatst, geschreven door experts en ervaringsdeskundigen. De vijf columnisten zijn cabaretier/schrijver/muzikant Vincent Bijlo, medisch ethicus Gert van Dijk, psychiater Menno Oosterhoff, voormalig verpleeghuisarts Marinou Arends en Carla Bekkering, coördinator van het Adviescentrum van de NVVE.

Door: Nationale Zorggids