Normal_pexels-enric-cruz-l_pez-6039202

Veel jongeren vervelen zich door corona en grijpen daardoor meer dan voorheen naar drugs. Zorgverleners zien dat ze meer blowen en drinken. Ze zijn eenzamer dan voorheen en hebben depressieve klachten. Verslavingszorginstelling Jinek roept jongeren en studenten op om vaker over hun psychische gezondheid te praten met lotgenoten of ouders. Dit meldt Nieuwsuur. 

Door het wegvallen van school en werk, ontbreekt er bij veel jongeren structuur in hun dagelijks leven. Het vele thuiszitten zorgt voor verveling en leidt tot een toename van cannabisgebruik, onder meer in Ede. Jongerenwerkers zien dat ze niet meer één jointje per dag roken, maar er de hele dag mee bezig zijn.

Eenzaamheid en stress weg

Toch ziet verslavingszorginstelling Jinek ook dat het met ruim 30 procent van de jongeren wel goed gaat en juist minder in de verleiding komen om drugs te gebruiken. Maar een andere 30 procent is meer drugs gaan gebruiken, ziet ook Jinek. Jongeren willen hun hoofd leegmaken, zich minder eenzaam en gestrest voelen. “Daar maken we ons wel zorgen over”, zegt preventiemedewerker Jacqueline Krouwel. Zij roept deze jongeren dan ook op om contact te zoeken met anderen en vooral hulp te zoeken.

Studenten gebruiken harddrugs

Studenten-huisarts Peter Vonk in Amsterdam ziet dat studenten juist veel harddrugs gebruiken. Daarover maakt hij zich grote zorgen. Ziekenhuizen nemen studenten op omdat ze te veel harddrugs hebben gebruikt. Sommigen komen terecht op de afdeling voor hartbewaking. Bovendien kunnen deze drugs leiden tot psychose en angsten, waardoor de grillige coronasituatie alleen maar verslechtert.

Door: Nationale Zorggids