Normal_rss_entry-271349

Jongens van elf jaar die regelmatig videogames spelen, hebben minder kans om later depressieve symptomen te ontwikkelen. Dat blijkt uit een onderzoek van het University College London (UCL), het Zweedse Karolinska Institutet en het Australische Baker Heart and Diabetes Institute. Jongens die regelmatig gamen hadden drie jaar later 24 procent minder depressieve symptomen dan jongens die minder dan eens per maand een videogame spelen. Het verschil werd wel alleen aangetroffen bij jongens die niet veel bewegen. Bij meisjes was er geen significant verschil.

Volgens de onderzoekers toont dit mogelijk aan dat minder actieve jongens meer plezier en sociale interactie uit videogames kunnen halen. Hoewel de onderzoekers geen causale verbanden aan de resultaten kunnen verbinden, suggereren de resultaten wel dat er positieve aspecten verbonden zijn aan videogames die de mentale gezondheid kunnen stimuleren, zoals probleemoplossing en de kans om samen te werken.

Verschillen tussen jongens en meisjes

Bij meisjes werd het effect van de videogames niet gevonden, maar zagen de onderzoekers wel dat als ze meer op sociale media zaten, ze ook meer depressieve symptomen ontwikkelden. Dat effect werd bij jongens weer niet gevonden. Het kan dus zijn dat verschillende activiteiten jongens en meisjes anders beïnvloeden, maar volgens de onderzoekers is een mogelijke verklaring ook dat de tijd die aan een activiteit besteed wordt van invloed is. De jongens in het onderzoek speelden meer videogames, terwijl de meisjes meer op sociale media zaten.

Door: ANP