Normal_normal_antipsychoticum_antidepressiva

Meer dan een miljoen mensen in Nederland gebruiken medicijnen tegen depressie en angststoornissen. Het is echter niet altijd duidelijk wanneer een patiënt het beste kan stoppen met antidepressiva. In Amsterdam komt een nieuwe afbouwpolikliniek, waar een team van zorgverleners klaarstaat voor de patiënt, die wil afbouwen met de medicatie. Dit meldt NOS.

Bij een deel van de patiënten dat antidepressiva slikt, kan de behoefte ontstaan om af te bouwen of te stoppen met de medicatie. In de nieuwe polikliniek kan de patiënt een intakegesprek voeren met een team van specialisten, psychologen en apothekers. Als dan besloten wordt dat iemand mag gaan afbouwen met de medicatie, wordt een plan opgesteld. Het afbouwen kan op de polikliniek, maar het kan ook onder begeleiding van de eigen psychiater of huisarts.

De polikliniek is vooral bedoeld voor mensen die angstig zijn voor het afbouwen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat de eerdere klachten terugkomen. Er is niet een geschikte methode voor het afbouwen van antidepressiva. Ieder persoon reageert er weer anders op en daarnaast zijn er verschillende medicaties en methodes. Daarnaast is er nog te weinig bekend over wat de beste manier is om te stoppen. Momenteel wordt daar onderzoek naar gedaan.

Door: Nationale Zorggids