Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Eind 2020 kampte circa 17 procent van de volwassen bevolking met milde tot ernstige angst- en depressiegevoelens. Daarnaast kampte 6 procent met ernstige angst- en depressie gevoelens. Verder had 21 procent regelmatig last van slaapproblemen en ruim 31 procent van vermoeidheid. Maar die percentages weken niet af van die van eind 2018 en eind 2019, blijkt uit een zojuist afgeronde wetenschappelijke studie van CentERdata, Tilburg University en het Nivel. De resultaten tonen aan dat de mentale gezondheid van de volwassen Nederlandse bevolking als geheel behoorlijk stabiel is ondanks corona, ook al kampt een deel met problemen die ze vlak vóór de corona-uitbraak niet hadden. Dit meldt Tilburg University. 

Uit deze studie blijkt verder dat een deel van de volwassen Nederlanders eind 2020 kampte met angst- en depressiegevoelens, slaapproblemen en vermoeidheid, terwijl ze daar eind 2019 niet mee kampten. Deze percentages zijn echter ook gelijk aan het jaar daarvoor (percentages mensen die eind 2018 géén en eind 2019 wél klachten hadden).

Risicofactoren

Risicofactoren spelen hierin ook een rol: mensen die eind 2019 bijvoorbeeld werkloos waren, met een lichamelijke ziekte kampten, of al met (ernstige) klachten kampten, hadden veel vaker ernstige angst- en depressiegevoelens, slaapproblemen en/of vermoeidheid eind 2020 dan anderen. Bijvoorbeeld: van de mensen met angst- en depressie gevoelens eind 2019, had 60 procent deze klachten eind 2020 (bij anderen was dat 9 procent). Maar in de jaren 2018-2019 was hetzelfde patroon waarneembaar.

Deze resultaten zijn gebaseerd op een groot longitudinaal onderzoek onder een representatieve groep van 4.100 Nederlanders, die in 2020 20 jaar en ouder waren. Voor de studie is gebruik gemaakt van gegevens van respondenten die hebben deelgenomen aan metingen in november-december 2018, november-december 2019 en november-december 2020. Het onderzoek maakt deel uit van een doorlopend onderzoek naar de effecten van de corona pandemie op de mentale gezondheid en het sociale functioneren van de Nederlandse bevolking, van CentERdata en Tilburg University.

Door: Nationale Zorggids