Normal_rss_entry-273208

De rechtbank in Assen heeft donderdag bepaald dat de strafvervolging van Gerrit Jan van D., hoofdverdachte in de Ruinerwoldzaak, moet worden beëindigd. Van D. (68) kan volgens de rechtbank door zijn slechte gezondheid niet terechtstaan.

Van D. liep in 2016 ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte. Door de beslissing van de rechtbank komt de man op vrije voeten.

Van D. werd onder meer verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van zes van zijn negen kinderen. Zij zouden tegen hun wil zijn vastgehouden op een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. Het gezin zou in een soort religieuze ban hebben geleefd, onder aanvoering van Van D. De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht, nadat een van de kinderen alarm had geslagen.

Heksenjacht

Klusjesman en vriend Josef B. is medeverdachte in de zaak. Hij noemde de strafzaak eerder "een heksenjacht". De rechtbank stelde B. in oktober vorig jaar op vrije voeten, in afwachting van zijn proces, dat wel zal worden voortgezet. Het is nog niet bekend wanneer dat gaat plaatsvinden.

Het Openbaar Ministerie heeft zelf ook aangegeven dat het strafvervolging van Van D. wil staken, omdat hij ‘procesongeschikt’ moet worden geacht. Van D.’s advocaten hadden eerder al gevraagd de strafzaak te beëindigen en hebben dit verzoek onlangs herhaald.

Door: ANP