Normal_psychiater_ggz_psycholoog

Het aantal verwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz) ligt, net als voorafgaande weken, rond het niveau dat verwacht wordt zonder corona-uitbraak. Het aantal verwijzingen voor ouderen lijkt iets achter te blijven. Ook in de wachttijden voor de ggz is de afgelopen tijd weinig veranderd. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

Voor de meeste ggz-diagnoses zijn de wachttijden vergelijkbaar met vorig jaar. Uitzonderingen daarop zijn de aanmeldwachttijden voor pervasieve stoornissen en voor aandachtstekort- en gedragsstoornissen. Deze zijn langer dan vorig jaar.

Meer operatiecapaciteit in ziekenhuizen

Ziekenhuizen melden opnieuw een toename in de operatiecapaciteit. Afgelopen maandag zijn in vergelijking met een normale situatie zonder corona 77 procent van de operatiekamers in gebruik. Vorige week was dit nog 72 procent van de normale capaciteit.

Uit cijfers van ZorgDomein blijkt dat het aantal verwijzingen naar de medisch-specialistische zorg weer op 86 procent lag van wat de NZa zou verwachten zonder coronapandemie. Daarnaast geeft 7 procent van de ziekenhuizen aan alle planbare zorg te kunnen leveren. 81 procent zegt dat deels beschikbaar te hebben. Kritisch planbare zorg, de zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen, is in 74 procent van de ziekenhuizen volgens planning beschikbaar. Dat is vergelijkbaar met vorige week.

Door: Nationale Zorggids