Normal_geld1

De nieuwe bekostiging voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de forensische zorg is klaar voor gebruik. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft regelgeving en prestaties vastgesteld en de concepttarieven voor 2020 gepubliceerd. Er zijn ook verschillende factsheets en spelregels opgesteld. En zijn er de benodigde tabellen voor de bekostiging en voor zorgvraagtypering beschikbaar. Met deze nieuwe informatie kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars zich verder voorbereiden op de invoering van het zorgprestatiemodel in 2020. Dit meldt de NZa.

In 2019 begonnen zorgaanbieders, behandelaren, zorgverzekeraars, patiëntvertegenwoordigers en de overheid met elkaar aan de uitwerking van de bekostiging. Deze manier van samenwerken is nog steeds uniek. Het zorgprestatiemodel is door veldpartijen en overheid samen uitgedacht.
Een belangrijke mijlpaal is nu behaald. De regels staan vast en de prestaties en tarieven zijn bekend. Dat is relatief vroeg, maar niet zonder reden, aldus NZa. De resterende negen maanden van 2021 zijn voor iedereen hard nodig in aanloop naar de invoering. De elektronische patientendossieres (EPD’s) moeten worden aangepast, de organisatie moet worden voorbereid en medewerkers moeten worden opgeleid.

Veldafspraken

De partijen van het zorgprestatiemodel gaan nu verder met het opstellen van veldafspraken hierover. Die gaan onder meer over beroepen in de ggz en forensische zorg (fz), verwijsregels, zorgvraagtypering, verantwoording & controle en gepast gebruik. De veldafspraken moeten in juli 2021 klaar zijn.

Door: Nationale Zorggids