Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

Kinderen van ouders met psychische problemen hebben het in deze tijden van covid extra zwaar. Daarom zoeken Nederlandse jeugdpsychiaters, onder leiding van het Erasmus MC Sophia, kinderen tussen de 10 en 25 jaar oud die een ouder hebben met psychische problemen voor het MARIO (Mood and Resilience in Offspring)-project. Hierin onderzoeken 5 universitaire centra wat het effect is op kinderen met als doel psychische klachten te voorkomen of vroegtijdig te herkennen. Dit meldt het Erasmus MC. 

Het MARIO-project is een wetenschappelijk onderzoek naar de stemming en veerkracht bij kinderen van ouders met psychische problemen. Deze kinderen hebben zelf ook een verhoogde kans om zelf psychische problemen te ontwikkelen. Uit eerder onderzoek blijkt dat meer dan 50 procent van de kinderen met een ouder met een depressie, zelf depressieve klachten krijgt voor zijn 35e levensjaar.

In het MARIO-project wordt geprobeerd het ontstaan van deze stemmingsklachten bij jongeren met een ouder met psychische problemen beter te begrijpen, te herkennen en te voorkomen. Uitkomsten van dit onderzoek kunnen een positieve invloed hebben op het leven van honderdduizenden jongeren in Nederland.

Waarom het ene kind wel en het andere kind niet? 

Kinder- en jeugdpsychiater Manon Hillegers, afdelingshoofd Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Erasmus MC Sophia, wil graag weten waarom het ene kind wel psychische problemen krijgt, en het andere niet. Kinderpsychiaters vermoeden dat het te maken heeft met de veerkracht van het kind. "De volgende vraag is dan: kunnen we iets bedenken waardoor we de veerkracht van deze kinderen al in een vroeg stadium kunnen vergroten. We zoeken 1.500 kinderen, variërend in leeftijd van 10 tot 25 jaar, én hun ouders. Die ouders kunnen onder behandeling zijn bij een ggz-instelling, maar ook ouders die vermoeden dat ze psychische klachten hebben, maar daarmee niet naar een dokter zijn geweest, kunnen zich melden."

Online vragenlijst

Om stemmingsproblemen bij kinderen vroeger te herkennen is een korte online vragenlijst ontwikkeld, de MARIO-check. Voor deze check worden jongeren en ouders gezocht om deze in te vullen, het duurt circa 5 minuten. Naast de vragenlijst bestaat het onderzoek uit een telefonisch interview van ongeveer 15 tot 30 minuten. Meedoen kan op www.mario-project.nl.

Door: Nationale Zorggids