Normal_antipsychoticum_antidepressiva

Quetiapine is een antipsychoticum, maar wordt door huisartsen en psychiaters ook voorgeschreven bij slaapproblemen. Het medicijn dat bedoeld is voor mensen met schizofrenie, een bipolaire stoornis of zware depressie, gaat gepaard met zware bijwerkingen als suïcidale gedachten, trombose en een flink overgewicht. Dat terwijl er geen wetenschappelijk bewijs is dat het antipsychoticum (net de merknaam Seroquel) mensen met slaapproblemen effectief helpt. Dit blijkt uit onderzoek van Pointer, zo meldt Pointer. 

De reden waarom huisartsen en psychiaters Seroquel in lage doses voorschrijven aan mensen met slaapproblemen, is dat het antipsychoticum een slaapverwekkend effect heeft. Waar het middel eerst alleen in de psychiatrie voor deze problemen werd voorgeschreven, gebeurt dat nu ook door huisartsen. “Quetiapine in een lage dosering heeft zich inmiddels als een olievlek over het land verspreid”, zegt klinisch farmacoloog Arne Risselada tegen Pointer.

Richtlijn huisartsen

In de richtlijn van huisartsen staat echter dat mensen met slaapproblemen geen quetiapiane voorgeschreven zouden moeten krijgen, wegens gebrek aan bewijs dat het bij deze groep patiënten werkt. Daarom roept Wendy Borneman, voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Huisartsen Genootschap, huisartsen op om geen recepten voor het middel uit te schrijven bij slaapproblemen.

Door: Nationale Zorggids