Normal_meisje_vrouw_eenzaam_depressie

Studenten kampen sinds de coronapandemie vaker met psychische klachten als depressie, angst, eenzaamheid en somberheid. Caring Universities, een initiatief van de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht en Universiteit Maastricht, vroeg 11.000 studenten naar hun psychisch welzijn tijdens de pandemie. Dit meldt GGZnieuws.nl. 

Uit de 11.000 vragenlijsten is op te maken dat 63,7 procent van de studenten last hebben van sombere gevoelens, 67,1 procent voelt zich eenzamer dan voor de pandemie en 60 procent heeft concentratieproblemen. Sinds juni 2020 (toen de eerste resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd) zijn er ook meer studenten met depressieve klachten, variërend van matig tot ernstig. 2,3 procent meer studenten had last van angstklachten.

De respons van het onderzoek is echter relatief laag: slechts 11.000 van de 115.000 uitgenodigde studenten reageerden op de vragenlijst. Daarom spreekt Caring Universities nog niet van een representatief onderzoek.

Door: Nationale Zorggids